dilluns, 3 de desembre del 2012

El forat blau de les Illes Bahames


Parlem del forat blau de Dean (Dean 's Blue Hole, en anglès) més profund del món, amb 202 metres de profunditat. Es troba a la badia de Clarence Town, a l'oest de les Illes Bahames. Es tracta d'una zona esquitxada per aquests enormes forats al mar amb una profunditat mitjana de 100 metres, a excepció del forat de Dean, amb 202 metres.


Per explicar el seu origen, ens remuntem a l'Edat de gel, fa uns 15.000 anys. Es van formar per la percolació de l'aigua de pluja en penetrar a través de les fractures en roques calcàries sedimentàries fins al nivell que va tenir l'aigua de mar durant aquella època.
El seu cridaner color blau ve donat per la barreja de l'aigua tèrbola provinent de les profunditats i l'aigua clara de la superfície. El Dean 's Blue Hole arriba a un diàmetre d'entre 25 i 35 metres. A més, als 20 metres de profunditat aquest s'eixampla fins arribar als 100 metres de diàmetre.

Com a dada curiosa cal dir que el 2009, l'australià Walter Steyn va batre el rècord d'immersió lliure en assolir una profunditat de 100 metres en aquesta cova submarina. És perfecta per als amants del busseig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada