dimarts, 11 de desembre del 2012

Les Coves dels mil Budes

 Les Coves dels mil Budes, també conegudes com les Coves de Mogao, són un conjunt de 492 temples situats a la província de Gansu, a prop de la ciutat xinesa Dunhuang. Aquestes Coves pertanyen a la coneguda Ruta de la Seda, que consistia en una xarxa de rutes comercials entre Àsia i Europa, fins al segle XV.
El lloc, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1987, combina les cultures xinesa, índia i persa, reflectint les formes de producció i vida dels pobles de diverses nacions d'aquella època.

L'origen de les coves va ser una visió de llum. Una tarda de l'any 366, un monjo anomenat Yuezun va veure mil budes d'or centellejant en un precipici. La visió el va moure a excavar a la roca una petita cel·la de meditació; darrere seu van arribar altres. Les primeres coves no eren més grans que un taüt, però aviat les comunitats monàstiques van començar a obrir cavitats més àmplies, ornades amb imatges de Buda, per albergar actes de devoció col·lectius. D'aquestes grutes primitives prové el nom popular de 'Coves dels Mil Budes'.
A principis del segle XX, Wang Yuanlu va descobrir una important quantitat de manuscrits. Algunes expedicions occidentals van acudir a la zona interessats per la troballa. En aquest moment, Wang es va embarcar en el projecte de reconstruir alguns dels temples. Per això, va sol·licitar donacions a les ciutats veïnes i alguns dels exploradors Occidentals
interessats en els manuscrits.


Des d'aquell llavors, van començar les excavacions arqueològiques per descobrir els temples ocults, i aviat van trobar inimaginables documents en diferents llengües com el sànscrit o el tibetà. També es van descobrir pintures murals sobre paper o seda, de temàtica budista en la seva majoria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada